ARAPSKA TALISMANSKA MAGIJA: Tajna čarobnih slova


 Talisman, talasum ili tilisum, znači dragocjen, posvećen predmet… U arapskom jeziku, kada se riječ talasum, ispisana u originalu, pročita obratno, izgovorila bi se musal-lat, što znači napast, pa je, možda, i sama riječ talisman, kako smatraju pojedini autoriteti magije, zato obrnuto napisana, jer je predmetu kojeg označava zadatak i svrha odvratiti i odagnati mogući demonski napad. Obično se radi o kratkim, ali vrlo moćnim sadržajima, urađenim u brojevima i tajanstvenim slovima (simbolima), koji su često podvučeni.

Snaga i efikasnost talismana najviše ovisi o onome ko ih pravi. Ukoliko ta osoba poznaje tajna učenja, ukoliko se pravilno služi tehnikom spravljanja, te ukoliko poznaje astrologiju i najefikasnije sadržaje koji se upisuju; ukoliko posao obavlja u duhu vjere – stručno i pobožno- tada će priprema talismana djelovati argumentirano, imat će puni smisao i u potpunosti će postići željeni cilj.
Po svemu dosad napisanom lako je zaključiti kako je znanost o talismanima ili ilm ul tilsum jedna od najzahtjevnijih magijskih disciplina, pošto od praktikanta traži veliko znanje i upućenost u spiritualne tajne.

U jednom okultnom priručniku, nakon opsežnog opisa pravila i smjernica, na kraju stoji upozorenje: „Prilikom obavljanja ovog posla ne smije se ništa izostaviti. Ako negdje pogriješiš ili nešto izostaviš sav tvoj trud će biti uzaludan!“.

 

U starim knjigama čarolija navedeni su mnogi alfabeti sa različitim namjenama. Neki od njih su iznimno stari i vuku svoje porijeklo iz drevne Sirije i Egipta, dok su drugi nešto novijeg datuma. U svakom od njih su navedena slova neobičnog izgleda iza kojih se, kako to tvrde stari magovi, kriju spiritualne sile. Kada su u pitanju ljubavni zapisi tada je evidentno da se u njihovom ispisivanju najčešće koristi ovo magijsko pismo:

Njegova je moć u tome da izaziva opsjednutost kod čovjeka za kojeg je pisan i u njegovom ili njenom srcu stimulira opsesivnu ljubav i želju.

 

Svijet talismana i hamajlija je prilično misteriozan i šarolik te su potrebne godine proučavanja i učenja da bi se savladale njegove osnove i naučile korisne stvari. Pravi primjer je ovaj, naime, za svaki horoskopski znak postoji posebno magijsko pismo s kojim se ispisuju zapisi. Ovo su neki primjeri:

Magijska slova za znak Ovan

Magijska slova za znak Bik

Magijska slova za znak Blizanci

 

Popular Posts