ČUDESNI ŠARAF AL-ŠAMS


Onog trenutka kada Sunce uđe u znak Ovna zvanično počinje proljeće i taj posebni momenat je prepoznat u mnogim mističnim učenjima kao blagoslovljen dan koji je energetski vrlo poseban i magičan. Stoga je prvi dan proljeća bio i ostao najidealniji za izradu zapisa (talismana) čije su osobitosti raznolike i čudotvorne.

Zapis ili talisman poznat kao šaraf al-šams, ili prevedeno na bosanski jezik, "sunčeva čast (slava)", može se napraviti samo jednom u godini, u precizno određenom vremenu, na dan kada je Sunce usklađeno s Ovnom (burj al-haml). Ove godine proljetnji ekvinocij desiće se 20.marta u 22:24 tojest talisman se radi narednog dana 21.marta. Sunčev talisman se inače pripisuje imamu Aliju (a.s.), koji ga je, prema predaji, nosio uza se. Njegov sadržaj je prilično jednostavan i zapravo sastoji se od sedam simbola koji se pišu u minijaturnoj verziji na prstenu ili u vidu vefka 7x7 kućica ili preciznije sedam redova po sedam kućica unutar svakog od njih.

Na dan sunčeve časti  sedam simbola crta se ili urezuje, u vremenu od sunčeva izlaska pa do podneva, na žutom opalu, žutoj tkanini, žutom papiru ili jelenjoj koži uz izgovaranje potrebnih molitvi i dovi. Uz zapis navedu se na listu papira i sve potrebe koje čovjek traži od Boga a zatim se on ostavi u Kur'anu. Kada se znakovi pišu na papiru onda treba poštovati pravilo da se jednom premotan papir više ne otvara niti se nekome pokazuje.

U jednom opisu rituala izrade ovog jedinstvenog i energetskog zapisa savjetuje se sljedeće: u 11:50 klanjati dva rekata, potom proučiti 100 puta salavat na Poslanika, te onda odvojiti nešto novca za sadaku (milostinju) siročadi. Zatim se pristupa urezivanju ili pisanju znakova.

 

Zapis nije potrebno obnavljati naredne godine jer njegov učinak ostaje nekoliko godina. Ukoliko se zapis ne urezuje iglom na kamenu onda ga je potrebno pisati na papiru ružinom vodicom i šafranom. Prilikom pisanja simbola niti jedna linija ne smije biti dvaput povučena, također, rupe u znakovima ne smiju biti zatvorene. Isto tako, veličina znakova treba biti jednaka. Sedam simbola koji se pojavljuju na zapisu su klasični profilaktički znakovi prisutni na većini zapisa i hamajlija poput petokrake zvijezde za koju se tvrdi da potiče od pet blagoslovljenih Božijih imena, odnosno, Nur, Mu'min, Rahman, Džemil, Allah.

Poznati su razni rituali za graviranje ove hamajlije, kao što se to treba uraditi 21.marta, a razlog tome je što na ovaj dan Sunce dostiže određeno mjesto na nebu i stvara stanje ekvivalentno Noći Qadr. Ovog dana Sunce dominira Zemljom više od ostalih planeta, i iz tog razloga, dobija posebnu čast!

 

Svojstva koja se pripisuju šaraf-al šamsa 

  • Protjeruje tugu, depresiju, lošu sreću i negativnost.
  • Odbija siromaštvo, bolesti.
  • Poništava magiju i štiti vas od zlog oka i zavisti.
  • Donosi vam čast i prestiž.
  • Donosi vam zdravlje i berićet.
  • Povećava vaše bogatstvo i novac.
  • Štiti svog nositelja od zla ljudi, džina i šejtana.
  • Čuva od divljih životinja.
  • Liječi nesanicu.
  • Čisti i olakšava cirkulaciju krvi.
  • Pročišćuje auru.
  • Omogućit će vam da se probudite rano za prakticiranje molitve te da budete ranoranilac.

 

Generalno govoreći, šaraf al-šams je prsten sa žutim opalom koji ljudi nose zbog različitih namjera. Neki ga smatraju hamajlijom i koriste ga za zaštitu od zla i nesreća.

Drugi, pak, ovaj prsten-talisman nose na ruci sa željom da im on otvori puteve, podari ozdravljenje, posebno očiju, poveća zaradu i profit, itd. Dakle, šaraf al-šams nije kamen ili obični prsten, već hamajlija i dova koja se pripisuje imamu Aliju a.s., a koja je ugravirana na žutom opalu. Naravno, ni izbor kamena nije slučajan pošto njegova žuta boja astrološki pripada Suncu i zaista plijeni svojom ljepotom. U ezoterijskom smislu navedeni kamen ubrzava i olakšava ozdravljenje, posebno kod bolesti jetre i bubrega, čisti auru i tako dalje.

 

Popular Posts