PENTAGRAM - MOĆNI SIMBOL PROTIV MAGIJE, DUHOVA I UROKA

 Pentagram je drevni apotropejski znak koji se također naziva pantacle, pentangle, pentagramma, drudenfuss i rempham. Poznat je iz lombardskih i alamanskih izvora prije 700. godine a njegovo originalno porijeklo datira iz starog Egipta. U modernije vrijeme znak pentagrama prisvojile su pristaše paganizma (religije prirode) i Wiccani kao simbol svoje vjere. Prije tog pentakl su često koristili okultisti i praktičari ritualne magije kao što su Éliphas Lévi, Aleister Crowley i Hermetički red Zlatne zore, zbog kojih je stekao lošu reputaciju i proglašen nekakvim simbolom sotonizma.

 

U izvornoj verziji pentagram ili zvijezda petokraka bio je simbolična figura za svećenike u Kemi, koju vidimo prikazanu nebrojeno puta u egipatskim hramovima. Grci, kao prvi evropski narod, koji je došao u kontakt sa Egipćanima, prisvojili su znak pentagrama dajući mu pritom naziv pentas odnosno broj pet, te stavljajući u svaki od njegovih kutova ime svoje boginje zdravlja Hygieia. Na taj način pripisali su mu iscjeliteljske moći koje su držale podalje svaku zlu čaroliju od čovjeka. Pitagorejci su nasljedili ovakvo promišljanje praktikujući nošenje metalnog pentagrama kao prepoznatljivu oznaku. Osim kao simbol zdravlja i priznanja pentagram oslikan na nečijim kućnim vratima predstavljao je gostoprimstvo i prijateljstvo. U Rimu je riječ Hygieia zamjenjena sa Salus, a preko Rimljana pentagram je došao do germanskih naroda, koji su ga nazvali drudenfuss i također smatrali zaštitom od vještica i čarobnjaštva. Ostalo je zapisano kako su njemački seljaci čak i u prvoj polovini dvadesetog vijeka njegovali praksu crtanja pentagrama na ulaznim vratima svojih kuća. Poznato je, isto tako, da su Masoni usvojili petokraku zvijezdu kao jedan od svojih glavnih simbola.

Boginja Hygieia s pentragramom u ruci.

U drugoj ruci boginja drži štap oko kojeg se omotala zmija.

Staro njemačko ime za pentagram je drudenfuss i javlja se u Goetheovom Faustu, u prvom razgovoru liječnika s Mephistophelesom. Duntzer nam u svom komentaru kaže da se isti čarobni znak zvao i alfenfuss. U engleskim prevodima naziv drudenfuss pogrešno se prevodi kao "druidovo stopalo", međutim, riječ druden dolazi zapravo od starog njemačkog naziva Truden što je bilo ime za vješticu, pa bi se pravilnije moglo prevesti kao "vještičija noga" ili "vještičije stopalo". Sam naziv nije niti slučajan niti besmislen jer on nam zapravo govori kako je primarna svrha pentagrama da zaustavi vještičje kretanje i  djelovanje.

Pentagram nalazimo čak i u pojedinim crkvama po Velikoj Britaniji poput kamene rezbarije iznad glavnih vrata crkve Adderbury što po nekim autoritetima simbolizira pet rana Isusa Krista. No, bez obzira kako ga neko tumačio ili predstavljao ovo je čudesni znak, koji se može nacrtati u jednom potezu, pa nije ni čudno što je nekada krasio grčke i rimske novčiće, a tokom srednjeg vijeka mogao se vidjeti na mnogim mjestima poput vrata od štale, na pragovima kuća, na kolijevkama, krevetima i tako dalje. Jednom rječju, bio je neizostavni profilaktički znak koji je ljude, a posebno malu djecu, štitio od vještica, mora, vilenjaka, uroka i ostalog zla.

U davna vremena zvijezda petokraka bila je povezana s pet elemenata, s najvišom tačkom koja je pokazivala prema nebu i predstavljala duh koji vlada nad preostalim elementima.

Mnoge su zaštitničke osobnosti pentagrama no za ovaj put citirat ću dvije najpopularnije koje se uostalom nalaze u većini srednjovjekovnih knjiga.

Kod germanskih naroda bio je običaj da se na svakoj dječijoj kolijevci ureže znak pentakla kako bi se spriječila vještica ili Mora da dolazi noću i siše djetetu krv.

Pentagram iscrtan na kućnim vratima štiti kuću od vještica i drži ih podalje od ukućana.

Zbog sveopšteg neznanja većina ljudi misli da je heksagram jevrejski simbol, pošto ga oni nazivaju Davidova zvijezda i imaju na zastavi, no to je potpuno pogrešno. Kada je izmišljena Kabala u 18.vijeku tek tada se kod Jevreja usvaja znak heksagrama i naziva Davidovom zvijezdom. Poznato je da su Jevreji na svojoj zastavi imali sliku škorpiona te da su se poistovjećivali sa tim znakom.

Isti slučaj je i sa marokanskom zastavom koja ima na sebi pentagram a koji, kao što znamo, nije njihov originalni nacionalni simbol.

Popular Posts